Veelgestelde vragen
Hieronder kun je de veelgestelde vragen samen met de antwoorden vinden. Heb je geen antwoord kunnen vinden op jouw vraag of wil je meer weten? Neem dan gerust contact met ons op!
MilieuCentraal adviseert dat investeren in zonnepanelen op jouw dak een verstandige keuze is. Zelfs als de salderingsregeling wordt afgebouwd, blijft het een goede investering. Houd er echter rekening mee dat de terugverdientijd van zonnepanelen wel beïnvloed kan worden door de afbouw van de salderingsregeling. Momenteel is de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ongeveer 7 jaar.
Zonnepanelen moeten regelmatig worden onderhouden, maar gelukkig niet al te vaak. Eén tot twee keer per jaar moet je jouw zonnepanelen schoonmaken. Hoewel je dit zelf kunt doen, is er wel een risico op beschadiging van de panelen. Laat het daarom over aan specialisten om problemen te voorkomen en om van groene energie optimaal te blijven genieten.
Het antwoord op de vraag is heel simpel: Je hebt altijd een omvormer nodig als je zonnepanelen hebt. Zonder omvormer kun je de opgewekte stroom niet gebruiken. Een omvormer is als brandstof voor een auto, het is noodzakelijk voor jouw zonnepanelen.
Zonnepanelen gaan gemiddeld ongeveer 25 jaar mee en vaak zelfs nog langer. Dit betekent dat ze een duurzame investering zijn en dat je er lang van kunt genieten. Bovendien bespaar je met zonne-energie van je eigen dak aanzienlijk op je energierekening.
In de winter wekken zonnepanelen nog steeds energie op, omdat ze licht opvangen en niet warmte. Echter, doordat de dagen korter zijn en de zon lager staat, vangen ze wel minder licht op, wat leidt tot een lager rendement. Dit betekent dat ze minder energie produceren dan in de zomer.
Het is een veelvoorkomende misvatting dat zonnepanelen alleen werken als de zon schijnt, maar ze leveren daadwerkelijk nog steeds stroom bij bewolking of regen. Het belangrijkste is dat zonnecellen daglicht nodig hebben om te werken, hoewel sterkere lichtomstandigheden zorgen voor een hogere stroomopbrengst.
Regen is goed voor zonnepanelen. Het helpt de panelen schoon te maken, wat zorgt voor een hogere opbrengst. Het is wel belangrijk dat de panelen onder een hoek worden gemonteerd, zodat het water en vuil weg kunnen lopen.
Wanneer je meer stroom produceert dan je verbruikt, kun je het overschot aan stroom terugleveren aan het energienet. Dit noemt men salderen. Vanaf 2025 zal de salderingsregeling geleidelijk worden afgebouwd. Het is daarom verstandig om jouw stroomverbruik af te stemmen op jouw stroomproductie.
Vanaf het jaar 2025 zullen huishoudens en kleine bedrijven geleidelijk minder kunnen salderen. In 2031 zal salderen niet meer mogelijk zijn. Elk jaar zal het bedrag dat huishoudens en kleine bedrijven kunnen salderen iets afnemen tot het jaar 2031, wanneer het saldo op 0% zal komen te staan. Momenteel (2023) kun je 100% salderen.
Het is volgens de wet wel toegestaan om zelf zonnepanelen te installeren, maar hiervoor is veel voorbereiding nodig. Het kan lastig zijn om de juiste apparatuur aan te schaffen en er bestaat een risico dat het niet lukt of dat je vastloopt als je geen professionele hulp inschakelt. Veiligheid is hierbij het belangrijkste punt om rekening mee te houden.
Om te voorzien in een jaarlijks stroomverbruik van 4000 kWh, heb je ongeveer 12 zonnepanelen nodig. Het aantal zonnepanelen kan echter variëren per situatie en is afhankelijk van factoren zoals schaduwwerking en de hellingshoek van jouw dak. Het aantal dat genoemd wordt is dan ook slechts een schatting.
Wij kunnen alle soorten zonnepanelen installeren. Ons team bestaat uit ervaren monteurs waarvoor geen klus te moeilijk is!
Je kan eenvoudig, vrijblijvend en gratis een offerte aanvragen. Dit kan je doen door contact met ons op te nemen.
Gratis adviesgesprek?
- Adviesgesprek op maat en op locatie
- Binnen 3 weken geïnstalleerd
- Geen betalingen vooraf